Właściwe trawienie i absorpcja składników odżywczych są niezwykle istotne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o układ trawienny i wspierać go w codziennym funkcjonowaniu. W jaki sposób można wesprzeć układ pokarmowy i poprawić perystaltykę jelit? Jakie zioła wspomagające trawienie stosowały nasze prababki? Sprawdź!
Chyba każdemu z nas od czasu do czasu przytrafia się taki stan — problemy z porannym wstawaniem z łóżka, totalny brak koncentracji, chroniczne poczucie senności i zmęczenia, mimo wypijanych kilku kaw. Kiedy to przychodzi, ciężko nam zmusić się nawet do najprostszych codziennych obowiązków czy aktywności fizycznej, a leżenie na kanapie tylko pogłębia problem. Jeśli też tak masz, koniecznie przeczytaj ten tekst i dowiedz się, co może być przyczyną długotrwałego braku energii w ciągu dnia i jak odzyskać siły witalne, aby znów działać "na pełnych obrotach"!
Tak zwane polskie zioła lecznicze bujnie porastają nasze przydomowe ogrody, ale także pola i łąki. Pełne są substancji aktywnych, więc medycyna ludowa przypisuje im właściwości lecznicze, określając zioła „surowcem leczniczym”, choć bardziej na miejscu będzie nazywać je „surowcem zielarskim”. Faktem jest jednak, że zioła do dziś są chętnie i powszechnie wykorzystywane w naszych domach i przemyśle kosmetycznym - które z nich warto mieć i dlaczego? Jakie działanie przypisuje poszczególnym ziołom tradycyjna medycyna ludowa?
Już od wielu lat zioła wykorzystywane są przy produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała, czy włosów. Mimo dostępu do różnorodnych specyfików wiele osób wciąż decyduje się na samodzielne przygotowywanie preparatów z ziół, kierując się nie tylko oszczędnością pieniędzy, ale także skutecznością działania naturalnych składników. Ogromną popularnością cieszą się zioła przeciw wypadaniu włosów, wzmacniające włosy i poprawiające ich wygląd. O jakich składnikach mowa? Kiedy warto stosować zioła i jak samodzielnie przygotować produkty do codziennej, wzmacniającej pielęgnacji włosów? Czytaj dalej i poznaj najpopularniejsze zioła na włosy!
Równowaga psychiczna ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przemęczenie, brak aktywności fizycznej, trudności życia codziennego, długotrwałe narażenie na czynniki stresogenne oraz brak odpowiednio zbilansowanej diety często zaburzają tę równowagę. Warto wiedzieć, że stres jest naturalną reakcją naszego organizmu na różne wydarzenia, jednak jego nadmierna ilość może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zarówno w kontekście psychicznym, jak i fizycznym.
Witamina D3 pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jej niedobór może wiązać się z licznymi problemami, począwszy od złego samopoczucia, przez osłabienie odporności, po długotrwałe bóle mięśni i wzmożone ryzyko wystąpienia urazów stawów. Czym jest i za co odpowiada witamina D3, jakie są objawy niedoboru witaminy D i jak uzupełnić deficyt, aby organizm wrócił do pełnej sprawności? Czytaj dalej i dowiedz się więcej o utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie!
W medycynie ludowej ziołom przypisywano liczne właściwości lecznicze i stosowano je w celu zachowania zdrowia i sprawności organizmu. Dziś nowoczesna medycyna dysponuje niezwykle szeroką gamą leków o udowodnionym badaniami działaniu leczniczym, a mimo to wielu z nas codziennie sięga po zioła i suplementy.
Arcydzięgiel lekarski zwany również anielskim zielem lub dzięglem litworem, jest to roślina z rodziny baldaszkowatych uprawiana w celach leczniczych. Arcydzięgiel – na co go stosować i czy leczniczy korzeń arcydzięgla litworu jest dla wszystkich?
Drobne, brązowe ziarenka babki płesznik przypominają nieco siemię lniane. Podobnie jak siemię, namoczone w wodzie tworzą kleik o konsystencji żelu, którego spożywanie pomaga w problemach trawiennych, przesuwając zalegające w jelitach masy dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Piołun nazywany jest pańskim zielem, wermutem, absyntem, a także psią rutą. Rośnie w każdych warunkach i można go często zobaczyć na polach. Kwitnie w połowie lub pod koniec kwietnia i wtedy nadaje się do zbiorów, które potem się suszy i zostawia surowiec na napar.
Mirra to, podobnie jak kadzidło, żywica, tyle że wydzielana przez korę krzewu Commiphora Myrrha Engler – balsamowca mirry, rosnącego na Półwyspie Arabskim, w Etiopii i Somalii. Najlepszą żywicę uzyskujemy, zbierając zaschnięte "łzy" utworzone samoistnie na powierzchni kory.