Mydlnica korzeń

19.00 

Masa netto: 100 g

Opis

Masa: 100 g.

Korzeń mydlnicy – Radix Saponariae pozyskiwany jest z mydlnicy lekarskiej – Saponaria officinalis Linne, z rodziny goździkowatych – Caryophyllaceae. Występuje w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce rozpowszechniona na niżu i pogórzu. Rośnie na nieużytkach, przy drogach, w suchych rowach, na brzegach rzek, łąkach i pastwiskach.

Korzeń mydlnicy zasobny jest w saponiny – czyli związki powierzchniowo czynne (łac. sapo, saponis – mydło) i pieniące się, o budowie trójterpenowej (ok. 7-10%). Dlatego dawniej odwary z korzenia były używane do mycia ciała ludzi i zwierząt, do mycia i prania w gospodarstwie domowym. Odwar doskonale oczyszcza skórę trądzikową i łojotokową z dużą ilością wągrów (zaskórników – Comedones). Działa też antyseptycznie, przeciwzapalnie i rozjaśniająco na cerę. Składnik specjalistycznych herbatek ziołowych. Odwarem można spłukiwać włosy przy braku połysku i łupieżu. Ekstrakty wchodzą w skład kosmetyków. Sproszkowany korzeń w niektórych krajach dodawany jest do wyrobów cukierniczych (jako emulgator), podobnie jak lukrecja. Wchodzi w skład niektórych rodzajów chałwy.

Surowiec nie był poddawany działaniu wysokiej temperatury, mikrofal, promieni ultrafioletowych, ultradźwięków oraz działaniu pary wodnej. Materiał zielarski najwyższej jakości.

Jeżeli chcą Państwo dowiedzieć się więcej o zastosowaniu i właściwościach surowca proszę kliknąć na stronę naukową dra Henryka Różańskiego: https://www.biofarmakologia.com/

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Mydlnica korzeń”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *